V Posavskem muzeju Brežice odprtje nove stalne razstave o kmečkih uporih

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 26.02.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija

Nova stalna razstava o kmečkih uporih je postavljena v prostoru za Viteško dvorano.

V četrtek, 22. 2. 2024, so v Posavskem muzeju Brežice odprli novo stalno razstavo z naslovom »Puntarija, kmečki upori in Posavje v 16. stoletju«, ki jo je pripravila kustosinja Mihaela Kovačič. Prireditev ob odprtju je potekala v Viteški dvorani, razstava pa se nahaja v prostoru za njo.

Obiskovalce je uvodoma nagovorila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki pravi, da je dan odprtja razstave za njih praznik in zaključek lepega projekta. Upa na številne obiskovalce v prihodnjih letih.

DSC_6157

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, avtorica razstave Mihaela Kovačič in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan

Nato je obiskovalce pozdravila podžupanja Občine Brežice Mojca Florjanič, ki je ponosna, da stalna zbirka v Posavskem muzeju dobiva čisto novo podobo. »Kmečki upori in reformacija so zanetili iskro zavesti slovenskega naroda in prav je, da se tega vsak dan zavedamo. Vsaka revolucija, četudi se konča s porazom, pomeni, da je nek narod živ in da se bori za svoj obstoj.«

Razstavo je podrobneje predstavila kustosinja Mihaela Kovačič, to je bila njena prva velika razstava v muzeju. Odprl jo je državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan, ki pravi, da prenovljena stalna razstava prinaša nova spoznanja, izpostavlja nove poudarke ter predvsem na sodoben in inovativen način prispeva k ozaveščanju o naši skupni zgodovini. Za tematsko obarvan glasbeni program je poskrbel Mešani pevski zbor Viva Brežice z zborovodjo Krištofom Strnadom.

DSC_6135

Zahvala predstavnikom vseh projektnih partnerjev projekta Upor / Buna / Revolt 1573–2023

Kmečki upori so stalnica v Posavskem muzeju Brežice

Predstavljanje kmečkih uporov v 16. stoletju je stalnica v Posavskem muzeju, prva razstava o njih je bila postavljena že leta 1957 ravno v Viteški dvorani, svoje mesto v muzeju pa je stalna razstava dobila leta 1960. Zadnja prenova je bila izvedena leta 1988, takrat je bila kustosinja Vlasta Dejak. Prvi prostor razstave, ki govori o bogati protestantski dediščini v Posavju v 16. stoletju, je bil nazadnje prenovljen leta 2017 in ni spremenjen.

DSC_6174

Na dan odprtja razstave je bil na ogled originalni izvod Dalmatinove Biblije iz leta 1584.

Ravno na dan odprtja razstave pred 451 leti je bil v brežiškem gradu po porazu kmetov zaslišan brat Ilije Gregoriča, čigar pričevanje smo lahko prebrali tudi na razstavi. Samo ta večer je bil na ogled tudi prvi izvod Dalmatinove Biblije iz leta 1584.

Razstava je razdeljena na tri dele

Prvi del predstavlja prehod iz 15. v 16 stoletje in prikazuje čas, poln sprememb, in stanje, ki je kmete gnalo v upiranje. Osrednji del sta največja kmečka upora, ki sta potekala leta 1515 in 1573. Leta 1515 je predhodnik brežiškega gradu pogorel in od 1529 do 1601 je bil na njegovih temeljih zgrajen današnji grad, ki se je uspešno ohranil v uporu leta 1573. Tretji del prikazuje odmeve kmečkih uporov v 20. in 21 stoletju s poudarkom na dogajanju v Posavju. Največji razcvet so kmečki upori v umetnosti, zgodovinopisju in v vsakdanjem življenju doživeli v 2. polovici 20. stoletja, ko so oblasti promovirale vrednote bratstva in enotnosti v tedanji Jugoslaviji.

DSC_6093

Za tematsko obarvan glasbeni program je poskrbel Mešani pevski zbor Viva Brežice z zborovodjo Krištofom Strnadom.

Muzejsko gradivo, predstavljeno na razstavi, je iz različnih virov. Konec 50. let 20. stoletja so strokovni sodelavci Posavskega muzeja to gradivo načrtno zbirali za prve postavitve razstav o kmečkih uporih. Dodali so še nekaj novejših muzejskih pridobitev, kot je npr. arheološko gradivo s Starega gradu v Podbočju. Številno gradivo hranijo posavske, slovenske in tuje muzejske ustanove, arhivi in posamezniki, ki so ga muzeju prijazno posodili. Prenova stalne razstave je del in hkrati zadnja aktivnost mednarodnega in medinstitucionalnega projekta Upor / Buna / Revolt 1573–2023, ki ga je ob obeležitvi 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora soustvarjalo šest muzejev: Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Mestni muzej Krško ter hrvaški muzeji: Muzej Brdovec, Muzej grada Zagreba in Muzej seljačkih buna (Muzeji Hrvatskog zagorja). Muzeji so za ta projekt s strani ICOM Hrvaška decembra 2023 dobili tudi nagrado za mednarodno sodelovanje. Ob tej priložnosti so se zahvalili predstavnikom muzejev pa tudi sodelavcem PMB, ki so pomagali pri ponovni postavitvi stalne razstave o kmečkih uporih.

[embedded content]

Hana Zupanc, foto: R. R.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.