V Rokovi cerkvi so prepevali pomladi

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sobota, 13.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija

MePZ Viva je uveljavljen tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Sončno nedeljsko popoldne 7. aprila je bilo posvečeno zborovskem petju. Mešani pevski zbor Viva Brežice z zborovodjo Krištofom Strnadom na čelu je organiziral svoj tradicionalni koncert, v goste pa povabil tudi Moški pevski zbor Kapele z zborovodkinjo Katjo Bogovič. Polna cerkev je uživala v šestih skladbah v izvedbi MoPZ Kapele in petih skladbah MePZ Viva, na koncu pa je zborovodkinja Katja Bogovič vodila oba pevska zbora, ki sta skupaj zapela slovensko narodno Pa se sliš’. “Viveki” so povedali, da kar štiri od teh skladb pridno vadijo in pilijo, saj se bodo z njimi predstavili na tekmovanju Naša pesem, ki bo konec meseca v Mariboru. Program je povezovala Katarina Petrič.

»Kapelsko popevanje« se bo slišalo tudi v tujini

IMG_3987

MoPZ Kapele spada med enega najstarejših zborov v Sloveniji.

Moški pevski zbor Kapele je eden najstarejših zborov v Sloveniji, saj neprekinjeno deluje že od leta 1920. Ustanovil ga je Anton Radanovič, do zdaj pa se je zamenjalo 13 zborovodij. Z vsakim novim zborovodjem se je kakovost pevskega zbora dvigala. Pevce od leta 2021 vodi zborovodkinja Katja Bogovič. Redno se udeležujejo območnih pevskih revij Pesem Posavja, na katerih so že večkrat zapored osvojili prehodni pokal za najzanimivejšo pevsko zasedbo po mnenju občinstva. Prav tako se udeležujejo regijskih tekmovanj, s katerih so prinesli že bronasto, srebrno in leta 2023 tudi zlato priznanje. Konec aprila pa se pevci prvič odpravljajo na mednarodno tekmovanje na Slovaško in že komaj čakajo, da tudi mednarodna publika sliši, kaj je to »kapelsko popevanje«.

MePZ Viva Brežice bogato prispeva h kulturnemu življenju v Brežicah

IMG_3976

Povezovalka programa Katarina Petrič

KD Mešani pevski zbor Viva Brežice je sinonim za ustvarjalnost, inovativnost, ljubezen do petja, druženje in kakovostno preživljanje prostega časa in že več kot tri desetletja prispeva k obogatitvi kulturnega življenja ter promociji občine Brežice v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Zadnjih deset let zbor zaznamujejo izvirni tematski koncertni sporedi in avtorski projekti z inovativnimi pristopi v zborovskem ustvarjanju. Najbolj izstopata vokalno-inštrumentalni projekt Vse teče z avtorsko glasbo štirih slovenskih skladateljev (Makor, Predanič, Bec, Močnik), ki ga je zbor izvedel ob svoji 25-letnici, in Izven okvirja, projekt s tremi avtorskimi novitetami mladih skladateljev (Mlakar, Kastelic, Strnad) s tematiko starih slovanskih božanstev. Ob svoji 30-letnici leta 2022 je zbor izpeljal številne kreativne projekte: ulično razstavo, Vivine razglednice, dvodnevno Vivino rajžo z naastopi po krajih, od koder prihajajo Vivini pevci, Vivin gala ples, slavnostni koncert Vivat, crescat, floreat, izdajo nove zvočne zbirke Med zeleno in vijolično … Prvič so se vrnili z Naše pesmi z zlatim odličjem. Leto 2023 pa so zbor zaznamovali dvojni zlati uspeh na mednarodnem tekmovanju v Grčiji, inovativni projekt Jonski valovi in po dobrih treh desetletjih menjava dirigentov.

H. Z.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.