Začenjajo se ​mednarodni dnevi boja proti nasilju

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sobota, 25.11.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo

MEDNARODNI ZNAK ZA PRIPOZNANJE ŽRTEV NASILJA

25. november zaznamujemo kot svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami, na ta datum pa se tudi začne globalna kampanja “16 dni aktivizma”, posvečena boju proti nasilju na podlagi spola. Akcijski dnevi se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic. 

Slovenija je naredila pomembne korake na področju boja proti nasilju nad ženskami, a še zdaleč ne vseh – žrtve nasilja pogosto več let zbirajo pogum za prijavo, oči si zatiska tudi okolica. Pogosto se dogaja, da žrtve nimajo dovolj moči, da bi poiskale pomoč. V svoji okolici žrtve pogosto naletijo na nerazumevanje, ali jim  celo ne verjamejo, prisoten je sram in strah, nekateri jih lahko celo obsojajo. Vse ženske in otroci, ki se znajdejo v kakršni koli situaciji ogroženosti in zlorabe, ne glede na to, ali so modrice vidne ali nevidne, nikakor ne bi smele biti same. Cilj kampanje je ozaveščanje javnosti o problemu nasilja nad ženskami in informiranje o storitvah pomoči žrtvam nasilja. Žrtev moramo opolnomočiti oz. opogumiti in spodbuditi k iskanju pomoči. Nasilje nad ženskami ni zasebna stvar in se v različnih oblikah dogaja vsak dan. Nasilja ne smemo utišati, žrtev je treba podpirati, tudi ko moti naše osebno udobje. Žrtev ni nikoli kriva in nasilje nikoli ne sme biti izbira. Pri preprečevanju nasilja je tako ključen odziv strokovnega in laičnega okolja, katerega vodilo je ničelna toleranca do nasilja. Za nasilno vedenje je vedno odgovoren povzročitelj nasilja, nasilje ni konflikt in zanj ni opravičila!

Barbara Martini, koordinatorica za preprečevanje nasilja v družini
                                                                                                     
Ste žrtev nasilja? Če si ga (še) ne upate ubesediti, opozorite nanj z dlanjo (znak na fotografiji ob strani).

Če se vam dogaja nasilje in nimate varne možnosti, da o tem spregovorite, uporabite zgoraj prikazan znak. Poiskali bomo način, da z vami na varen način stopimo v kontakt.                                                       

                                              CENTER ZA SOCIALNO DELO  POSAVJE: 07/ 499 20 00
                                              CSD POSAVJE, Enota Krško: 07/ 490 49 50
                                              CSD POSAVJE, Enota Brežice: 07/ 499 10 00
                                              CSD POSAVJE, Enota Sevnica: 07/ 816 12 40
                                              Varna hiša Pepcin dom: 051 387 810, 07/ 499 20 00
                                              Krizni center za otroke in mladostnike Krško: 051 611 940 , 07/ 49 05 177

Vir: CSD Posavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.