3D prehodi za pešce v petih novih občinah – tudi v Trebnjem in Krškem

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

14.5.2023 | 09:00

Novih pet slovenskih občin bo to pomlad dobilo svoj prvi 3D prehod za pešce oziroma 3D-zebro, inovativno rešitev za povečanje varnosti na prehodih za pešce. V okviru preventivne pobude »Varno ima vedno prav« bodo že tretje leto zapored Generali, posamezne občine in Zavod Varna pot združili moči za izboljšanje prometne varnosti in ozaveščanje voznikov o pomembnosti previdne vožnje. Prvi od petih novih prehodov za pešce bo že 24. maja predan v uporabo v Mestni občini Nova Gorica. Zaenkrat še vedno novost v Sloveniji pritegne pozornost voznikov in jih spodbuja, da na območjih umirjenega prometa svojo vožnjo dodatno upočasnijo.

V okviru Generalijeve pobude »Varno ima vedno prav« je od leta 2021 nastalo že 11 inovativnih tridimenzionalnih prehodov za pešce oziroma »3D-zeber« na območjih šolskih poti ali v bližini vrtcev, kjer je umirjanje prometa še posebej pomembno. Poleg prvih štirih, zarisanih leta 2021 v občinah Ptuj, Velenje (2x) in Ljubljana, je Generali lani (2022) predal v uporabo še dodatnih sedem tridimenzionalnih prehodov za pešce v občinah Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Partnerji v projektu »Varno ima vedno prav« (Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji) za letos napovedujejo postavitev bolj varnih prehodov za pešce na petih novih lokacijah, in sicer v Novi Gorici, Celju, na Bledu, v Krškem in Trebnjem.

Zdaj že tradicionalno izvajanje projekta ponovno opozarja na problematiko prometne varnosti na slovenskih cestah in želi z ozaveščanjem prispevati k nižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. Voznike in širšo javnost namreč poziva, naj še več pozornosti kot doslej namenijo varnosti najbolj ranljivih udeležencev v prometu.

»V Generaliju smo ponosni, da z dolgoročnimi projekti, ki se odvijajo v lokalnih skupnostih, izboljšujemo kakovost življenja v Sloveniji tudi na področju prometne varnosti. Tako že tretje leto zapored skupaj z našimi partnerji preko inovativnih rešitev izkazujemo zavezanost k ustvarjanju varnejše prihodnosti. S preventivnimi akcijami in z vključevanjem različnih organov in udeležencev v prometu – od občanov, strokovnjakov, občinskih služb do učiteljev iz bližnjih šol in vrtcev ter staršev in otrok, ki te šole in vrtce obiskujejo – želimo na dolgi rok ozaveščati o pomenu prometne varnosti,« je izpostavila Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov javnostmi.

Vsi partnerji projekta stremijo k skupnemu cilju, saj želijo zagotoviti večjo varnost pešcev, še posebej najranljivejših v prometu – otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev. Da bi bili pri tem kar najbolj učinkoviti, je že v prvem letu izvajanja projekta nastala prava prometna himna »Varno prav«. Oblikoval jo je znani slovenski raper Rok Terkaj – Trkaj, ki z njo na humoren način opozarja na nezbranost za volanom in v prometu sploh, ki je tudi posledica uporabe mobilnih telefonov, zaspanosti in utrujenosti ter alkohola.

Pomemben del projekta postavitve novih 3D-zeber so tudi izobraževalne vsebine o prometni varnosti, ki jih Generali pripravlja skupaj z Zavodom Varna pot. S predstavo »Vilko zasije na potepu«, ki gostuje  po izbranih slovenskih osnovnih šolah in vrtcih, na zabaven in otrokom razumljiv način opozarjajo na pomen prometne varnosti, saj želijo utrditi pomembno znanje o pozornosti v cestnem prometu že pri najmlajših. 

Prva 3D-zebra bo v letu 2023 umeščena v Novi Gorici

Mestna občina Nova Gorica je ena izmed petih občin, ki so se projektu »Varno ima vedno prav« zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot pridružile letos. Partnerji projekta bodo tako prvo 3D-zebro v letu 2023 v uporabo predali v Mestni občini Nova Gorica v sredo, 24. 5., ob 11.00. Promet bo umirjala v Novi Gorici na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice. 3D prehod za pešce je na območju umirjenega prometa in bo poskrbel, da vozniki še dodatno zmanjšajo svojo hitrost.

A. J.

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.