Brežiški gimnazijci na zaključnem srečanju Erasmus+ projekta

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Mobilnost v Narvi, Estonija

V 4.c oddelku Gimnazije Brežice kot razred že dobri dve leti sodelujemo v projektu Erasmus+ “Students’ empowerment through school environment”. Ker pa je vsega lepega enkrat konec, prav tako velja tudi za ta projekt, ki smo ga v tednu od 11. 3. do 18. 3. zaključili z zadnjo mobilnostjo v Estoniji, natančneje na šoli Narva Vanalinna Riigikool v Narvi. Zadnjega srečanja se je udeležilo pet dijakov našega oddelka, in sicer Tina Mirt, Hana Lazanski, Tajda Lisec, Leon Tubanović in Domen Planinc v spremstvu profesorice Tee Habinc ter gospoda ravnatelja Uroša Škofa.

Naša mobilnost se je začela z vožnjo iz Brežic oz. Krškega pa do italijanskega letališča v Trevisu. Od tam smo pot nadaljevali s približno triurnim jutranjim letom do Talina, estonske prestolnice, kjer smo preživeli prvi dan naše nove dogodivščine. Pretres, ki smo ga doživeli ob prihodu v novo državo, je bil zagotovo sneg in nizke temperature. Nastanjeni smo bili v hotelu ob pristanišču, kjer smo lahko opazovali velike ladje in poslušali galebe. Soboto in nedeljo smo tako izkoristili za raziskovanje glavnega mesta. Povzpeli smo se na vrh cerkve St. Nicholasa, od koder se nam je nudil čudovit razgled. Samo mesto je preplet stare arhitekture, ki jo dopolnjujejo novorastoče moderne zgradbe. Ogledali smo si tudi glavni trg in nekaj drugih znamenitosti. V nedeljo smo se nato v popoldanskih urah z avtobusom odpravili na pot proti Narvi, kjer so nas že čakali gostitelji. Tja smo prispeli v večernih urah. Nizke temperature in sneženje v Narvi nas je na začetku kar predramilo. Estonci so nas in še predstavnike iz ostalih sodelujočih držav, torej Bolgarije, Turčije in Švedske, pospremili do hotela.

Zbudili smo se v zasneženo ponedeljkovo jutro. Pred hotelom so nas pričakali estonski dijaki, s katerimi smo se odpravili proti njihovi šoli. Tam so nas toplo sprejeli, pripravili so nam predstavo in nam povedali nekaj značilnosti o svoji deželi. Nato je sledilo še nekaj spoznavnih iger in razdelitev v mednarodne skupine, v katerih smo potem delali do konca tedna. Sledil je ogled šole. Večina njihovih razredov je manjših od naših, hkrati pa je na šoli tudi večje število učencev, saj sta srednja in osnovna šola združeni. Po ogledu je sledilo kosilo, popoldne pa smo z mednarodnimi ekipami raziskovali za nas novo mesto. Videli smo mestno hišo, grad, se sprehajali ob reki Narvi, ki je meja med Estonijo in Rusijo. Od tam smo imeli pogled tudi na Ivangorod, rusko mesto na drugi strani reke. Videli smo sončno uro, kipe levov in druge znamenitosti. Ogled smo zaključili v VitaTiimu, nekakšnem mladinskem centru, kjer so bile tudi nekatere poznejše aktivnosti. Sledila je večerja v krogu mednarodnih ekip, ki smo jo obogatili z druženjem.

V torek smo dan začeli prav v VitaTiimu, kjer smo zopet v okviru mednarodnih ekip ustvarjali idealno šolsko okolje. Pripravili smo makete naših šol, pri čemer pa so nam pomagali tudi prostovoljci iz VitaTiima. Nato je sledila predstavitev in ogled teh maket, kasneje pa še kosilo. Nato smo odšli v Objekt, kjer so nam razložili, kako moraš ob razvijanju ideje gledati na uporabnika, ki bo uporabljal oziroma bo odvisen od te tvoje ideje. Konkretno smo si morali izbrati tip učenca in nato zanj ustvariti šolo. Dan smo zopet zaključili v VitaTiimu z nacionalnim večerom. Nacionalne skupine smo predstavile tradicionalno hrano svoje države, nato pa smo se skupaj učili še tradicionalnih plesov. Slovenska ekipa jim je predstavila polko, ki ostalim sodelujočim ni bila tako enostavna, kot se nam zdi. Za zaključek smo se naučili še kakšen dodatni ples in se zopet družili.

Sreda je bila zagotovo najbolj naporen dan v celem tednu. Zjutraj smo v VitaTiimu v nacionalnih ekipah ustvarjali kratke filme, v katerih smo predstavili izbrani problem v naši šoli, in nato še, kako bi ga lahko rešili. Sledilo je kosilo na fakulteti, po njem pa smo v mednarodnih ekipah delali infografike na temo idealne šole. Sledil je ogled že omenjenega gradu. Grad je opremljen in predstavljen zelo moderno. Povzpeli smo se na vrh stolpa, od koder je bil razgled na sosednje mesto v Rusiji še boljši. Nato pa smo se z avtobusom odpravili v vodni center v Narva-Jõesuu. Tu smo se lahko kopali in obiskali različne vrste savn. Zvečer smo si večerjo naročili kar v hotel.

Fotogalerija (Foto: Gimnazija Brežice):

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.