Eko dan na čistilni napravi: V kanalizaciji je vse več odpadkov, ki tja ne sodijo

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Vse večjo težavo predstavljajo odvrženi vlažilni robčki

Med nadzorom kanalizacijskega sistema in ostalimi objekti odvajanja in čiščenja odpadnih voda, v komunalah opažajo, da se v njih pojavlja vedno več odpadkov, ki tja ne sodijo. Vse večjo težavo predstavljajo tudi odvrženi vlažilni robčki, dodaja Nina Lekše iz krškega Kostaka.

V kanalizaciji tudi olja, zdravila, škropiva

Vse to se lahko ovije okoli črpalk. S tem se povzročajo višji obratovalni stroški čistilne naprave, prav tako morajo potem naši zaposleni ročno odstranjevati vse te odpadke, ki se ovijejo okoli črpalke. Kar je seveda nevarno tudi za njih. Poleg tega ljudje mečejo v kanalizacijo tudi razna olja, razne strupene snovi – zdravila, škropiva. Vse to lahko pripelje do tega, da mikroorganizmi ne opravljajo več svoje funkcije na čistilni napravi in zaradi tega lahko pripelje do zaustavitve samega procesa čiščenja.” Kar pomeni, da v okolje odteka neočiščena odpadna voda. Učenci so zato izvedeli več tudi o pitni in odpadni vodi ter ločevanju odpadkov.

Otroci so pokazali veliko zanimanja

Otroci se zelo zanimajo za te stvari, kar nas veseli. Vemo, da potem še doma poučijo starše, kaj lahko počnejo in česar ne,” dodaja sogovornica. Zato pogosto sodelujejo z osnovnimi šolami in vrtci, tako v krški kot kostanjeviški občini.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.