​EMX-65: prva EP zmaga v Franciji za Alexa Novaka!

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 05.05.2023    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo

Dva slovenska voznika na EP stopničkah za zmagovalce MX-65: Alex Novak (AMD Brežice) in Taj Golež (MX Trbovlje, desno) v družbi francoskega izzivalca Tima Lopesa (2.mesto, levo).

Med dvema dirkama v Sloveniji je Alex Novak (AMD Brežice) skočil še na prvo dirko evropskega prvenstva naše cone (EU jugovzhod) v Franciji, v Dardon Gueugnon. Tu je naletel na nove evro-tekmece, a je bil najnevarnejši prav tisti, s katerim se za zmage in naslov potegujeta iz dvoboja v dvoboj na prvenstvu Slovenije! To je Taj Golež  (MK Trbovlje)!

Slovenski dvoboj se je preselil na evropsko raven! Alex je zmagal obe vožnji, Taj pa je bil dvakrat tretji, a bi ob vsaki napaki ta vrstni red lahko bil tudi drugačen, če ne celo obraten. Dvoboj med  Tajem in Alexom teče dalje na dirkah DP, najprej na stezi Krupa pri Semiču!

02 - ALEX - NOVAK - 7993-MX-DP1-2023-foto-ISABEL-JUKIC

Alex Novak (AMD Brežice) je zrel za nove izzive: po dveh zmagah doma (DP in PP) tudi prvak evropska zmaga letos v Franciji!

 
Alex je imel v Franciji slab začetek: na sobotni  kvalifikacijski dirki  je bil hiter, celo prehiter. Zaradi padca  in okvare je moral odstopiti, to pa je pomenilo, da je v nedeljo dobil zadnje, najslabše štartno mesto.
 

03 - ALEX - NOVAK - EP1 - Francija -MX-65 - foto - ata - 1972

Alex Novak je na stezi Sainte Radegonde (Francija) dirko opravil z odliko, a je treba iz dirke v dirko zdržati do finala EP.

Novaka, večkratnega prvaka  Slovenije in Hrvaške, to ni zmotilo, saj je odlično štartal in se do prvega ovinka povzpel med peterico vodilnih, nato pa se povzpenjal iz kroga v krog, dokler ni prevzel vodstva, si ustvaril varno prednost, nato pa dirko v stilu izkušenega voznika nadzoroval vse do prve zmage dneva.  Taj Golež je imel nekaj več težav, a si je vseeno prislužil tretje mesto, a v srednjem delu dirke ni bil dovolj hiter, da bi prehitel  Tima Lopesa…
 

04 - ALEX - NOVAK - EP1 - Francija -MX-65 - foto - ata -mobi - 2014 copy

Alex z očetom Alešem Novakom (desno) in trenerjem Miljenkom Pernarjem (levo) z največjim pokalom iz Francije.

Druga vožnja je bila za Novaka “malo lažja”. Imel boljši štartni položaj, se je že na štartu prebil v ospredje in nato prepričljivo pustil vse za sabo. Za drugo mesto sta se znova spopadla Taj (Golež) in Tim (Lopes). Toda: na cilju in na odru za zmagovalce (po skupnem seštevku) je bil vrstni red znova enak: Alex pred Timom in Tajem.

V Franciji je sicer nastopala šesterica Slovencev z licencami AMZS. Razen Alexa in Taja sta v Dardon Guegnonu nastopala  še Leo Gajser  (26.mesto) in Svit Vižintin (prva vožnja: 12.mesto, druga brez točk, skupaj 18.mesto), v razredu MX-85 pa sta vozila Val Slavec  (35.mesto) in Maj Kotarc (39.mesto).

05 - MX-DP1-B1- 2023- foto-JUKIC -_MG_2778

Alex pogumno zre v izzive nove sezone tako da DP kot na EP dirkah: naslednji izziv ga čaka na stezi Krupa pri Semiču!

“Začetek na EP je bil odličen, izkupiček po točkah maksimalen: 50 točk! Toda osredotočiti se moramo na vsako dirko posebej, se izogniti napakam in stopnjevati formo, le tako bomo na finalu EP na Češkem na vrhuncu forme, kar je cilj sezone. Izziv je velik, a Alex je pokazal da to zmore,« pravi Alexov oče Aleš Novak: »Tudi tokrat bi se rad zahvalil vsem ki navijajo, nam pomagajo in podpirajo  Alexa in našo ekipo: Darsad, Marsigroup, Igepa Pako, Instalacije Jazbinšek, Viktormotosport, Mana, Vulkanizerstvo Furlan, Dunlop, Občina Brežice, Debeluh, Gofar, RRracing, Babič Bizeljsko, Jetsafe, Ortema- sportprotection, Radionaocic, Roostexehaustsystem, Forma Brežice – Foto123, Coach Dani, Motocrossacademy. Skupaj verjamemo v nove zmage,« pravi Aleš Novak pred novimi dirkami državnega in evropskega prvenstva!

Po nastopu v Dardon Guegnonu (Francija) se vrstijo evropski izzivi: 21.maj  – Orehova vas, (kvalifikacije); 28.maj – Fernao Joanes (Portugalska, kvalifikacije JZ cona); 18.junij – Mladina-Jaska, (Hrvaška, kvalifikacije JZ cona);  2. julij – Gazzane di Preseglie (Italija, polfinale EP) ter 16.julij – Loket, (Češka, finale EP).

Alex Novak je na stezi Sainte Radegonde (Francija) dirko opravil z odliko, naslednja je dirka DP na stezi Krupa v Stranski vasi pri Semiču ta konec tedna.

Tokrat se bosta oba tekmeca z EP v razredu MX-65 preselila na DP dirko: le kdo bo boljši tokrat?

Veljko Jukič
Foto: Aleš Novak in Isabel Jukič
 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.