Google zaradi umetne inteligence že odpušča zaposlene

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Umetna inteligenca je že dvignila ogromno prahu, hkrati pa sprožila tako navdušenje kot tudi zaskrbljenost. Dileme, ki jih prinaša umetna inteligenca, so vsekakor pomembne in zahtevajo temeljit premislek. Ko govorimo o umetni inteligenci, se pogosto pojavi predvsem strah glede zmanjšanja delovnih mest in povečanja ekonomske neenakosti.

Strah pred izgubo zaposlitve zaradi umetne inteligence pa je nedavno še dodatno podkrepilo podjetje Google. To je namreč že pričelo odpuščati določene zaposlene, njihove naloge pa je v celoti prevzela umetna inteligenca. Slednja je delo vzela zaposlenim v oddelku marketinga, in sicer dela, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem.

Če gre verjeti podjetju Google, umetna inteligenca delo opravi tako boljše kot tudi hitreje v primerjavi s človekom. Pri tem uporablja tako imenovani model LLM (Large Language Model), ki lahko »obdela« in »razume« ogromno količino podatkov v zelo kratkem času. Ta je sicer vgrajen tudi v okviru oblačne storitve Google Ads Performance Max oziroma Pmax. Ta je za naročnike storitve Google Ads Performance Max na voljo že kar nekaj mesecev.

Kljub temu so številni strokovnjaki še vedno prepričani v to, da naloga umetne inteligence ni da bi nadomestila človeka, temveč da bi ga dopolnila. Tako kot mojstrsko glasbeno orkestrsko dirigiranje ne more nadomestiti človekove umetniškega izraza, tudi umetna inteligenca ne more nadomestiti človekove ustvarjalnosti. S tem, ko prevzame rutinske naloge, nam umetna inteligenca dejansko omogoča več časa za razmišljanje izven okvirjev, za ustvarjalno reševanje težav in za iskanje višjih oblik zaposlitve.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.