​Gradnja Regijskega gasilskega poligona lepo napreduje

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Nedelja, 15.10.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija

Del poligona bo tudi skoraj 15-metrski vadbeni stolp.

V poletnem času sta Gasilska zveza Slovenije in Mestna občina Krško pričeli z gradnjo Regijskega gasilskega poligona Krško na lokaciji neposredno ob gasilskem domu PGE Krško. Objekt, ki ga v tem delu Slovenije še ni, bo gasilcem in drugim reševalnim službam iz celotnega Posavja služil za usposabljanje in izvajanje vaj.

Medtem so na gradbišču že vidni obrisi bodočega poligona, zgrajen je tudi že njegov najbolj impozanten del – skoraj 15 metrov visok vadbeni stolp. Glavni izvajalec del je krški Kostak, ki je konec maja podpisal pogodbo z investitorjema – Mestno občino Krško in Gasilsko zvezo Slovenije. Slednji zagotavljata sredstva za dobrih 845.000 evrov vredno investicijo, prva 150 tisočakov in druga 695 tisočakov. Zaključek gradnje je predviden do spomladi 2024.
 

DSC_7868

Pogled s stolpa na gradbišče

Spomnimo: Regijski vadbeni poligon bo namenjen praktičnemu usposabljanju gasilcev iz celotne regije, v sklopu katerega se bodo izvajale (med drugimi) vaje s cevmi, vaje z lestvami, vaje v vrvni tehniki, vaje reševanja iz višin in globin, gibanje z izolirnimi dihalnimi aparati, itd., na vadbenem poligonu je načrtovano tudi izvajanje vaj in tekmovanj v gasilsko-športnih tekmovalnih disciplinah. Na poligonu bosta stolp in betonski plato za vaje, bazen za vodo in betonski plato za tehnično reševanje. V sklopu projekta je predvidenih še 21 parkirnih mest in dostopna cesta do parkirišča, prav tako tudi ureditev manipulativnih površin. V Sloveniji so že zgrajeni in v uporabi regijski vadbeni poligoni v Ormožu, Radljah ob Dravi, Jesenicah in Grosuplju, gradijo pa jih v Zagorju ob Savi, Krškem in Žužemberku. V celotnem projektu gasilske zveze je predvidena izgradnja regijskih poligonov v vseh 17 gasilskih regijah.
 
Služil bo tako prostovoljnim kot poklicnim gasilcem
 
Posebnost regijskega poligona v Krškem je, da ga gradijo tik poleg objekta poklicne gasilske enote. Kot je pojasnil direktor-poveljnik PGE Krško Aleš Stopar, svojega poligona nimajo, zato so z gasilskimi zvezami Krško, Brežice in Sevnica našli konsenz za lokacijo, ki bo omogočila, da bodo poligon fizično varovali, ga vzdrževali, čistili, urejali ipd. »Končni cilj je, da se bodo tukaj usposabljale vse gasilske enote iz Posavja, kar bo omogočilo, da bomo poznali eden in drugega in našo opremo ter da bomo imeli, ko pride do nesreče, že utečene scenarije in bomo lahko bolj učinkovito posredovali,« pravi Stopar. Inštruktorji poklicnih gasilcev bodo tako lahko usposabljali in izobraževali tudi prostovoljne gasilce. Želijo si, da objekt postane večnamenski, torej ne samo gasilski, ampak da bo služil tudi drugim dejavnostim.
 
P. P.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.