Med 77 nagrajenci tudi štirje posavski policisti

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Nesreča v okolici Sevnice

V prometni nesreči, ki se je zgodila v okolici Sevnice 27. marca lani, sta bila udeležena voznika motornega kolesa in osebnega avtomobila. Na kraj je bila napotena policijska patrulja, v kateri je bil tudi policist Aleš Plevnik. S službenim vozilom je zaprl cesto za promet, nato pa skupaj s sodelavcem stekel do ponesrečenega motorista, ki je ležal na tleh in močno krvavel iz hudo poškodovane noge, moški ob njem pa mu je že nudil prvo pomoč. S skupnimi močmi so motoristu prevezali nogo in poskušali ustaviti krvavitev.

V tem času je prispela še druga patrulja, v kateri je bil policist kriminalist Jürgen Racman, ki je ocenil, da obstoječa preveza zaradi motorističnih oblačil ne bo zadostovala. Na srečo je imel s sabo svojo urgentno prevezo za hude krvavitve, ki jo je uspešno namestil, policist Plevnik pa je s sodelavcem območje prometne nesreče zavaroval do prihoda reševalcev. Slednjim je policist kriminalist Racman pomagal tudi pri pripravi poškodovanca za helikopterski transport v klinični center. V kritičnem trenutku, ko je bilo ogroženo človeško življenje, sta se oba, Aleš Plevnik in Jürgen Racman, odzvala hitro in učinkovito, zato prejmeta medaljo policije za požrtvovalnost.

Dogodek na Obrežju

Policista Policijske postaje Brežice Robi Bračun in Branko Kovačič sta 7. junija 2022 zvečer nadzirala državno mejo ob dolenjski avtocesti v smeri proti mejnemu prehodu Obrežje. Na nadvozu v bližini sta opazila osebo, ki je stala na nezavarovani strani in se držala ograje; očitno je bilo, da želi skočiti z mostu. S službenim vozilom sta se ji približala in ugotovila, da gre za starejšo občanko. Skupaj sta pristopila do nje. Policist Bračun jo je ogovoril, medtem pa jo je policist Kovačič prijel za roke. Skupaj sta jo potegnila čez ograjo na varno.

Žensko v globoki čustveni stiski so reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Policista Robi Bračun in Branko Kovačič sta na nevarnem delu avtoceste, na nadvozu, s svojo zbranostjo, ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti neznani ženski rešila življenje, za kar si zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost.

Vir: policija.si

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.