Merilnik zdravja baterije kmalu vendarle tudi za telefone Android?

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Vse baterije za večkratno polnjenje v sodobnih mobilnih napravah so potrošne komponente, ki s kemičnim staranjem postanejo manj učinkovite. Ko se litij-ionske baterije kemično starajo, se zmanjša njihova sposobnost ohranjanja električne napolnjenosti, kar lahko povzroči, da je treba baterijo pogosteje znova polniti. To lahko imenujemo tudi največja zmogljivost baterije – merjenje zmogljivosti baterije v primerjavi z novo baterijo.

Možnost mejenja »zdravja« baterije je bila doslej privzeto na voljo le uporabnikom sodobnejših pametnih mobilnih telefonov iPhone. Uporabniki pametnih mobilnih telefonov Android pa se še vedno morajo zanašati na aplikacije tujih razvijalcev, ki pa so pogosto nezanesljive. Na srečo pa bi se to končno lahko spremenilo, in sicer s prihodom posodobljene različice mobilnega operacijskega sistema Android 14.

Računalniški zanesenjaki so namreč v najnovejši poskusni različici operacijskega sistema Android 14 odkrili sistem za merjenje zdravja baterije pametnega mobilnega telefona. Ta dejansko meri stopnjo degradacije baterije in njeno možnost shranjevanja električne energije. Uporabnik bo s pomočjo novega sistema lahko pridobil informacije tako o številu opravljenih polnjen baterije kot tudi dostop bo skritih informacij baterije.

Namenski sistem za merjenje zdravja baterij je trenutno na voljo le v okviru poskusne različice mobilnega operacijskega sistema Android 14 QPR2 Beta 2. A kmalu naj bi bila na voljo tudi za »običajne uporabnike«. Prvi jo bodo po vsej verjetnosti prejeli uporabniki novejših Googlovih pametnih mobilnih telefonov družine Pixel, kot sta na primer Pixel 8 in Pixel 8 Pro. Nekoliko kasneje pa bo na voljo še za druge sodobnejše telefone Android.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.