NEVIHTE – 18. in 19. julij 2023 (Zbirno iz Posavja)

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

(12:05) Danes več manjših neviht

Ozračje se je ponoči le prehodno umirilo. Večerne nevihte so sicer porabile razpoložljivo energijo, a že zjutraj se je nad severni in severovzhodni del Slovenije pomaknil oslabljen nevihtni sistem. Sedaj se je skoraj povsod razjasnilo. Tudi danes v višinah piha močan zahodni veter, ki na višini okoli 6 km dosega hitrost okoli 90 km/h. Obenem bo ozračje ob dnevnem segrevanju postalo še bolj nestabilno, kot je bilo včeraj. Na nadmorski višini med 3 km in 7 km je prisoten izrazit padec temperature z višino. Gre za »puščavsko« plast zraka, ki so jo iznad severne Afrike prinesli višinski vetrovi. Ta plast izrazito poveča labilnost ozračja. Nevihte bodo nastajale pred in ob hladni fronti, ki nas bo prešla ponoči,” pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

“Stanje neba se bo hitro spreminjalo”

Stanje neba se bo popoldne in zvečer zaradi velike nestabilnosti in močnih višinskih vetrov hitro spreminjalo. “Za vso Slovenijo smo za popoldne, zvečer in ponoči izdali oranžno opozorilo, ki ga lahko ob nastanku močnejših neviht tudi zaostrimo. Pričakujemo, da se bodo popoldne močnejše nevihte iznad Avstrije razširile nad severovzhodno Slovenijo. Tokrat je videti, da bo šlo za posamezne nevihtne celice (ne za nevihtno linijo, kot je bilo včeraj). Glavna nevarnost bo toča, močni sunki vetra in nalivi,” dodajajo.

Povečana nevarnost za dolgotrajne nalive

Zvečer in ponoči se bodo nevihte iznad severne Italije razširile tudi nad zahodno osrednjo in južno Slovenijo, kjer bodo prav tako možne močnejše nevihtne celice s točo, sunki vetra. Obenem se bo zaradi prehoda vremenske fronte povečala nevarnost za dolgotrajnejše nalive. Dogajanje se bo umirjalo v drugi polovici noči na četrtek ali v četrtek zgodaj zjutraj, najkasneje na jugu države.

Vremenska napoved se lahko hitro spremeni

Na ARSO še pravijo, da se lahko v tako dinamičnih dneh, kot je danes, vremenska napoved lahko hitro spremeni.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.