Obvestilo za uporabnike storitev

Avtor tega prispevka je Zdravstveni dom Brežice. Vabljeni k branju Zdravstveni dom Brežice »

Obiskovalce Zdravstvenega doma vljudno prosimo, da pred obiskom pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika. V primeru odsotnosti bodo po telefonu dobili številko nadomestnega zdravnika.
Aktualni razpored dela in odsotnosti družinskih zdravnikov in pediatrov: https://www.zd-brezice.si/informacije-javnega-znacaja/186/
Telefonske številke in elektronski naslovi ambulant splošne oziroma družinske medicine: https://www.zd-brezice.si/splosne-ambulante-in-dispenzerji
Kontaktni podatki dispanzerjev za otroke in šolarje, zobozdravstvenih ambulant, medicine dela, prometa in športa in specialističnih psihiatričnih ambulant: https://www.zd-brezice.si/index.php/kontakti
Za dejavnosti psihologije, logopedije in ostalih dejavnosti so kontaktni podatki objavljeni na: https://www.zd-brezice.si/ostale-dejavnosti /
Zaradi velikega števila klicev in posledično zasedenih telefonskih zvez svetujemo, da se uporabniki elektronske pošte na ambulante naslovite elektronsko pošto.
V času epidemije in trenutne epidemiološke situacije v Zdravstvenem domu Brežice vse ambulante splošne oz. družinske medicine ter šolski in otroški dispanzerji delujejo v dopoldanskem času. Izven tega časa (po 14. uri) pokličite urgentno službo v Urgentni center Brežice na tel. številko 07 – 4668 – 250. V nujnih (življenjsko ogrožajočih) primerih, pokličite številko 112.

Osebe, ki trenutno prebolevajo bolezen Covid – 19:

Bolezen večinoma poteka z blažjimi prehladnimi znaki: kašelj, glavobol, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura. Pomembno je, da ob pojavu teh znakov nemudoma ostanete doma in pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.
Če imate v času prebolevanja občutek, da se hitro zadihate (že pri hoji po stanovanju), je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika ali urgentno službo v Urgentnem centru Brežice na št. 07- 4668 – 250.
Več informacij o prebolevanju okužbe v domačem okolju je dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/navodila-za-bolnika-s-covid-19-ki-ne-potrebuje-bolnisnicne-obravnave

Osebe z znaki obolenja dihal, pri katerih okužba ni bila potrjena
Ob prvih znakih prehlada (kašelj, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol) ostanite v domačem okolju in omejite kontakte z drugimi osebami. O svojem stanju obvestite izbranega osebnega zdravnika, ki bo presodil ali potrebujete odvzem brisa na Covid – 19 in vam dal nadaljnja navodila.

Osebe, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo

Kot visoko rizičen tesni kontakt se smatra osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s Covid – 19, zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi,…), druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi), potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra (vir: NIJZ.si).
Oseba naj ostane doma, ter svojemu delodajalcu javi, da je bila v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo. Potrebno je pridobiti potrdilo o karanteni na domu, navodila so objavljena na spodnji spletni strani https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu

Izdajanje bolniških listov in potrdil o karanteni

Bolniški list izdaja izbrani osebni zdravnik, in sicer osebam, ki zaradi bolezni ne morejo opravljati svojega dela.
Osebam, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo, bo izrečen ukrep karantene s strani NIJZ. Karantena je ukrep omejevanja stikov z drugimi za določen čas desetih dni, z namenom opazovanja, ali se bodo pri (zdravi) osebi razvili bolezenski znaki.
Zaposlene osebe svojemu delodajalcu javijo, da so bile v stiku z okuženo osebo. Za potrdilo o prestajanju karantene na domu zaprosijo na spletni strani: https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu
Osebni zdravnik ni pristojen za izdajanje karantenskih odločb.

Jemanje samoplačniških brisov

Vse osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in jih na odvzem brisa ne napoti izbrani osebni zdravnik v skladu s trenutno veljavnimi kriteriji za odvzem, so samoplačniki.
Samoplačniki posredujejo kontaktne podatke (ime in priimek, naslov bivališča, kontaktno telefonsko številko in naslov elektronske pošte) na elektronski naslov info@zd-brežice.si in tajnistvo@zd-brezice.si , da se jim posreduje predračun za odvzem brisa. Po plačilu predračuna, jim uslužbenci ambulante COVID-19 sporočijo datum in uro odvzema brisa.
Cena odvzema brisa, laboratorijske obdelave brisa in izvida (v slovenskem in angleškem jeziku) je 102,82 EUR.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.