Sodelovali smo s Komunalo Brežice

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

V oddelku Metuljčki, vrtca Najdihojca Dobova, nas je v petek, 24. 11. 2023, obiskala gospa Barbara Fumić s Komunale Brežice.

Ker se v teh dneh veliko pogovarjamo o recikliranju in v igralnici sušimo tudi sadje, ki nam ostane od sadne malice, uporabi naravnih izdelkov za okraševanje vrtca, ki nas čaka v prihodnjih dneh, predvsem pa skozi celo leto ustvarjamo iz odpadnih materialov, smo se odločili, da bomo skupaj z go. Barbaro izdelali reciklirani papir, ki ga bomo uporabili za izdelavo novoletnih voščilnic.

20231124_090816

Najprej nam je ga. Barbara povedala nekaj podatkov o ločevanju odpadkov, v katere zabojnike sodi kakšen odpadek, in na kratko predstavila delo svojih sodelavcev. Nadaljevali pa smo z delom v naši zgornji avli vrtca, kjer smo v manjših skupinicah otrok izdelali svoj papir na način, da smo uporabili odpadni papir – časopis ali »cajtnge«, kot so povedali otroci.

Najprej smo papir natrgali na drobne koščke in ga pomočili v vodo. Papir smo nato oželi in preložili v sekljalnik, ki je papir zmlel v gosto kašo. Le-to smo preložili v posodo in kašo razredčili z vodo. Prav prijetno je bili mešati nastalo zmes, čeprav je otroke na pogled spominjala na … Presodite sami ob ogledu fotografij …

Kašo, tako imenovano pulpa, smo nato zajeli z mrežico v okvirčku, odcejeno zmes pa preložili na krpo. Vse smo prekrili še z eno krpo in zmes med dvema deskama močno stisnili s stiskalnico.

Papir smo nežno preložili na prt, kjer se bo čez vikend posušil in bo pripravljen za nadaljnje ustvarjanje.

S Komunalo Brežice tudi sicer precej sodelujemo, vsekakor pa bomo go. Barbaro kmalu spet povabili na obisk in se dotaknili še kakšne ekološke teme.

Zapisala: Jožica Ogorevc, dipl. vzg.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.