Teden splošnih knjižnic v Valvasorjevi knjižnici Krško

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 20.11.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo

​Med 20. in 24. novembrom 2023 v knjižnicah po vsej Sloveniji praznujemo teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi knjižničarji želijo uporabnikom sporočiti, da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij.

V Valvasorjevi knjižnici Krško so za člane in uporabnike pripravili naslednje prireditve in dejavnosti:

BRALNI KROŽEK – pogovor o(b) knjigah
ponedeljek, 20. november, ob 10.00 – Krajevna knjižnica Senovo

arhivitae-89494632E-E0B5-E06C-1B87-19217BA47578

 
PRAVLJIČNE URICE
ponedeljek, 20. november, ob 17.00 – Knjižnica Krško
četrtek, 23. november, ob 17.00 – Krajevna knjižnica Senovo
 
MOJIH 33 ODPRAV – predavanje alpinista Vikija Grošlja
torek, 21. november, ob 18.00 – Knjižnica Krško

foto-neza-lajevec_5CD83C21C-9D39-5304-9EA0-1BB072931B7B

 
BUČA DEBELUČA – predstava za otroke Gledališča Pravljičarna
torek, 21. november, ob 17.00 – Krajevna knjižnica Kostanjevica na Krki
 
SREČEVANJA S KNJIGAMI – bralno srečanje
sreda, 22. november, ob 10.00 – Knjižnica Krško
 
BEREM IN SE SPOZNAVAM – biblioterapija z Manco Marinčič
sreda, 22. november, ob 18.00 – Knjižnica Krško

knjiznica-28946014C8-175B-54FC-75CF-DC62C958A296

 
ŽIVE BESEDE: Maja Gal Štromar – literarni večer
sreda, 22. november, ob 18.00 – Gasilski dom Prekopa (Kostanjevica na Krki)
 
20 let DVORANE V PARKU – odprtje razstave in koncert
četrtek, 23. november, ob 18.00 – Dvorana v parku Krško
 
NARAVA IN ROKA – razstava adventnih venčkov ustvarjalke Jožice Petrišič
na ogled v novembru – Knjižnica Krško
 
ČEŠKE SLEDI V SLOVENIJI – razstava
na ogled v novembru – Knjižnica Krško
 
Vsi dogodki in dejavnosti so brezplačne.

V Vseh enotah Valvasorjeve knjižnice Krško med 20. in 25. novembrom nudijo brezplačen vpis za nove člane.

Teden splošnih knjižnic se je pričel danes, 20. 11. 2023, z dnevom splošnih knjižnic v Centru Rog v Ljubljani. Podeljene so bile nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si. Nagrajence in njihove projekte so podrobneje predstavili na dogodku, več informacij bo objavljeno tudi na spletni strani https://www.knjiznice.si/

Knjižnice so z razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Njihovo osnovno poslanstvo je spodbujanje bralne kulture in bralne pismenosti, izobraževanje ter raziskovanje in varovanje kulturne dediščine v lokalnem okolju. V splošnih knjižnicah so v pomoč vsem prebivalcem, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja. Skozi vse leto, še posebej pa v tednu splošnih knjižnic, z dogodki izpostavljajo različne knjižnične storitve, dejavnosti in odpirajo teme, ki so nepogrešljive za odprto in odgovorno družbo ter prebivalcem širijo obzorja. S svojimi dejavnostmi spodbujajo socialno vključenost vseh  prebivalcev in omogočajo multikulturnost. V ospredje postavljajo sodelovanje in povezovanje z različnimi ustanovami, organizacijami in posamezniki. Raznolikost vsebin v knjižnicah je pomembna za razvoj posameznika in njegovo tvorno vključevanje v družbo.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: »Slovenske splošne knjižnice so sodobne proaktivne kulturne ustanove, ki se znajo hitro prilagajati potrebam posameznika in družbe. So ves čas v dialogu s svojim ožjim in širšim okoljem, delujejo vzajemno in vedno znova iščejo nove priložnosti in poti do uporabnikov. Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, zelo pomemben svet, saj živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati.«

Prijazno vabljeni v vse enote Valvasorjeve knjižnice Krško, saj smo veseli vsakega, ki najde pot med knjižne police, na naše prireditve in dejavnosti. Vsakega, ki z nami kot nevidno vezivo oblikuje življenje knjižnice in lokalnega okolja.

Vir: Valvasorjeva knjižnica Krško

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.