Google za večjo varnost napovedal vojno geslom!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Dostopna gesla so še vedno ena od najpogosteje uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do spletnih storitev in dragocenih podatkov. Najnovejše varnostne grožnje (na primer vohunski trojanski konji) pa so žal pokazale, da nam gesla ne nudijo več dovolj zaščite, niti v primeru, če so ta dovolj dolga in kompleksna. Gesla je namreč izjemno enostavno odtujiti in to ni več mogoče preprečiti niti z uporabo naprednih varnostnih mehanizmov, kot so požarni zidovi, protivirusne rešitve in podobno.

Da bi podjetje Google uporabnike spletnih storitev zavarovalo pred tovrstnimi zlorabami, je že pred časom pripravilo posebne šifrirne ključe USB, imenovane Titan Security Key. Ti omogočajo nadvse varen dostop do vseh Googlovih in drugih spletnih storitev, saj gre za strojni »kos« opreme, ki ga morajo nepridipravi prej fizično ukrasti. Varnostni ključ seveda prilagojena spletnemu brskalniku Chrome, kar pomeni, da uporabnikom ni potrebno nameščati nobene dodatne programske opreme. Za dostop do priljubljenih spletnih storitev tako ne potrebujemo več klasičnih dostopnih gesel, ampak le namenski ključ USB, ki je sila enostaven za uporabo.

Prenovljeni dostopni ključ Google Titan Security Key pa je postal še boljši. Ta je na voljo tako z vmesnikom USB-C kot USB-A. Uporabnik lahko na posamezni dostopni ključ shrani do 250 dostopnih gesel. Novi dostopni ključ Google Titan Security Key omogoča celo oddaljeno prijavo v spletne storitve, in sicer preko vmesnika NFC. Na srečo novost ni pretirano draga. Za nakup novega varnostnega ključka Google Titan Security Key je namreč treba odšteti zgolj preračunanih 27,5 evrov.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.