Uvod v Martinov teden v Brežicah

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Narava se je že odela v jesenske barve in prinesla vonj po zrelem grozdju, tradicijo martinovanja pa smo v Brežicah letos otvorili z dvema posebnima dogodkoma, ki sta poleg vina dišala tudi po kulturi, dobri hrani in druženju v prijetnem ambientu.

Minulo nedeljo smo vstopili v svet kulture, kulinarike in zgodovine v sklopu “Prve nedelje v muzeju: Odkrivanje zgodovine s pridihom kulinarike”. Ta dan je svoja vrata za obiskovalce na široko odprl Vodovodni stolp, ki si ga je ogledalo več kot 70 obiskovalcev. Vrhunec večera v sklopu vodenega ogleda stolpa in njegovih vsebin je bilo presenečenje na vrh, ko smo obiskovalce presenetili s sladicami in degustacijo lokalnih vin Kolektivne blagovne znamke Brežice Selection / Izbrano.

Da si brežičani želijo druženja v butičnih ambientih, so dokazali tudi na torkov večer, ko se je v grajski vinski kleti brežiškega gradu, na Martinovem kulinaričnem večeru zbralo več kot 70 obiskovalcev. Presenetili so nas tudi gostje iz drugih krajev in sosednjega Zagreba. Dogodek je gostil Posavski muzej Brežice, pri organizaciji in pripravi pa je poleg gostitelja in Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice sodelovalo kar nekaj deležnikov. Vina so obiskovalcem postregli sommelierji Društva ljubiteljev vina in kulture Posavje, penine so postregli Isteničevi, za prigrizek je poskrbela Ošterija Debeluh,  programsko pa so večer s prebiranjem poezije naredili še bolj poseben, člani Kulturnega društva Drugi oder ter Maja Weiss in Kristjan Račič z glasbeno spremljavo.

Vabimo vas, da se nam pridružite tudi na ostalih dogodkih, ki so pred nami. Na Bizeljskem že ta vikend, v petek in soboto, pripravljajo tradicionalno Martinovanje pod velikim šotorom, prihodnjo nedeljo, 19.11.2023, pa se nam lahko pridružite tudi na Martinovem pohodu in krstu mošta v Pišecah. 

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice