V Posavskem muzeju Brežice razstavi po sledeh rodbine Attems

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Brežice in Attemsi v času med obema vojnama

V četrtek, 13. oktobra 2022, je ob gradu na Prešernovi ulici potekalo še odprtje ulične razstave z naslovom Brežice in Attemsi v času med obema vojnama v organizaciji Posavskega muzeja Brežice. Razstava predstavlja življenje grofa Ferdinanda Marije III. Attemsa (1885–1946), zadnjega lastnika veleposestva Brežice, njegovo delo, Brežice in predvsem brežiški grad v obdobju med obema vojnama ter širši vpliv družine na lokalno okolje.

Na razstavi si je moč ogledati fotografije iz družinskih albumov družine Attems, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Maribor. Poseben poudarek je na fotografijah, ki so bile posnete v Brežicah v času med obema vojnama in so prvič predstavljene posavski javnosti. Na razstavi je na ogled tudi gradivo iz zbirk Posavskega muzeja Brežice ter izrezki iz tedanjega časopisja.

Razstavo je predstavila avtorica Mihaela Kovačič, zgodovinarka v Posavskem muzeju Brežice. Razstavo je pripravila v sklopu priprav na strokovni izpit za naziv kustosinja pod mentorstvom Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice in dr. Blaža Vurnika iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Večer je obogatila Komorna skupina trobil pod mentorstvom profesorjev Mirana Petelinca in Tonija Škalerja. Nastopili so: Aljaž Vučajnk, trobenta, 6. razred, Miran Petelinc, trobenta, Žiga Kovačič, pozavna, 5. razred, Amell Delić Mehani, pozavna, 5. razred in Toni Škaler, pozavna.

Pripravila: Mihaela Kovačič, zgodovinarka
Posavski muzej Brežice

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.