Vabljeni na Popoldne za zdravje na Velikih Malencah

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Torek, 23.04.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija

UZ meritev kostne gostote na petnici (foto: arhiv DPOP)

Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje (DPOP) v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice in ZC Aristotel iz Krškega vabi v četrtek, 25. aprila, ob 17.00 v Dom krajanov na Velikih Malencah, kjer se bo odvijal dogodek “Popoldne za zdravje”, v sklopu katerega pripravljajo različne aktivnosti v skrbi za zdravje.

Osteoporoza je bolezen kosti, ki ne boli, boli pa zlom, ki ga povzroči krhkost kosti. Kot pravijo v DPOP, se trudijo ozaveščati prebivalstvo o preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju bolezni ter spodbujati k primernemu načinu življenja. Pri tem se povezujejo z zdravstvenimi ustanovami, tudi s CKZ Brežice in ZC Aristotel. Tokrat so skupaj pripravili dogodek za krajane krajevnih skupnosti Velike Malence, Krška vas in Mrzlava vas.

V program so vključili:

  • predstavitev posavskega društva osteoporotikov in Centra za krepitev zdravja Brežice,
  • kaj je osteoporoza (posnetek pogovora z Dušo Hlade Zore na RTV SLO 1),
  • predstavitev vaj za ravnotežje (CKZ Brežice: Melita Šepet, dipl. fizot., Simon Božič, dipl. kinez., in Natalija Koprivnik, dipl. m. s.) in praktični preizkus zmogljivosti (2-minutni test stopanja na mestu ali 6-minutni test hoje),
  • ultrazvočno meritev kostne gostote (MKG) na petnici (ZC Aristotel d. o. o.: Kaja Livk Kozole, dipl. m. s.),
  • ugotavljanje ogroženosti za osteoporzni zlom z računalniško metodo FRAX (Majda Piltaver, Elica Krajnc).

Priporočajo, da ste obuti v dokolenke ali kratke nogavice, ker se meritev MKG opravi na bosi nogi. “Izrabite to priložnost, ki vam bo vzela dve uri časa, naj vam ga ne bo žal, saj ga boste namenili skrbi za svoje zdravje. Veseli vas bomo,” za konec še sporočajo organizatorji.

R. R., vir: DPOP

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.