VIDEO: Tolminci opozarjajo na sodniške napake, ki kažejo najmanj na nedoraslost vlogi nekaterih sodnikov

Avtor tega prispevka je SNPORTAL.SI. Vabljeni k branju SNPORTAL.SI »

V slovenskem nogometnem prostoru je vse več klubov, ki niso zadovoljni s sodniško organizacijo in s sojenjem na tekmah. Stanje je tako slabo, da številni med njimi, zaradi napak, čutijo potrebo svoje nezadovoljstvo izraziti javno.

Med njimi so tudi Tolminci, ki v aktualni sezoni 2. SNL bijejo trd boj za obstanek. Novinci v ligi se trenutno nahajajo na varnem 13. mestu prvenstvene razpredelnice, s štirimi točkami naskoka pred nevarno cono.

V zadnjem krogu je Tolmin gostoval v Velenju in proti Rudarju vknjižil poraz s 3:1. Že ob pisanju povzetka za omenjeni obračun je bilo slutiti, da bo zaključek obračuna dvignil precej prahu. V 84. minuti so namreč Primorci zahtevali najstrožjo kazen, a se sodniška piščalka ni oglasila, v nadaljevanju akcije pa so Štajerci izvedli hiter protinapad in poskrbeli za končni rezultat. Tolminci sedaj pojasnjujejo, da je v trenutku akcije ob stranski črti najbližje dogajanju stal kar domači velenjski sodnik. Sliši se neverjetno, a po spletu okoliščin se je ravno to pripetilo. Zelo neobičajno in etično sporno je namreč, da na tekmah deli pravico sodnik, ki prihaja iz istega kraja kot eden izmed udeleženih klubov.

Toda pri Tolminu še zdaleč niso nezadovoljni s sojenjem le zaradi petkovega obračuna v Velenju. Severnoprimorski drugoligaš je sestavil kolaž spornih posnetkov iz nekaterih prejšnjih tekem, ob ogledu katerih nevtralen spremljevalec domačega nogometa vsaj začudeno pogleda. Tolminci priznavajo, da se je motiti človeško, “vendar pa količina napak, ali vsaj dvomljivih odločitev, kaže najmanj na nedoraslost vlogi nekaterih sodnikov, če ne tudi na kaj več.”

Sporočilo za javnost severnoprimorskega drugoligaša objavljamo v celoti:

Spoštovani ljubitelji nogometa!

V Nogometnemu klubu Tolmin smo se odločili, da moramo pristojne organe in medije opozoriti na nekatere dogodke v povezavi s sojenjem na tekmah v 2.SNL.

Naj najprej povemo, da namen te objave ni zakrivanje lastnih napak in slabših predstav v drugem delu prvenstva, in da se zavedamo, da imajo tudi drugi klubi verjetno marsikaj za povedati (tudi na kakšni tekmi proti NK Tolmin), in da se je zmotiti človeško, vendar pa količina napak, ali vsaj dvomljivih odločitev, kaže najmanj na nedoraslost vlogi nekaterih sodnikov, če ne tudi na kaj več.

Najbolj aktualno je dogajanje na našem zadnjem gostovanju v Velenju, ki ga je domači Rudar dobil z izidom 3:1. Sredi prvega polčasa se je na tej tekmi poškodoval glavni sodnik Rađević (kateremu želimo hitro okrevanje), in je mesto glavnega sodnika prevzel eden od stranskih sodnikov. Preostali del prvega polčasa je bil tako odigran samo z dvema sodnikoma. Pred drugim polčasom so pristojni pridobili novega stranskega sodnika, kar seveda pozdravljamo, vendar pa je bil to sodnik iz Velenja, torej domačin, ki v 84. minuti kljub bližini dogajanju, ni glavnemu sodniku signaliziral prekrška za enajstmetrovko v korist Tolmina pri izidu 2:1 za Rudar. Takoj po temu nedosojenemu prekršku, pa je Rudar izvedel protinapad, zadel za 3:1, in s tem odločil tekmo.

Lahko si predstavljamo kakšni bi bili odzivi klubov in medijev, če bi npr na tekmi Olimpije in Maribora na mesto stranskega sodnika postavili Ljubljančana ali Mariborčana, in bi se na tekmi zgodila takšna situacija…

Prilagamo tudi posnetke enajstmetrovk, ki so jih sodniki dosodili na prejšnji tekmi proti Biljam (ki so jo Bilje dobile ravno s tema dvema zadetkoma), enajstmetrovko, ki je bila proti Tolminu dosojena v jesenskem delu proti Dekanom (tekma se je končala z 2:2), pa tudi nedosojeno enajstmetrovko proti Grosuplju v sodnikovem podaljšku pri izidu 1:0 za Grosuplje.

Zagotovo bi lahko dobili še kakšen posnetek, kot rečeno, bi ga verjetno na kakšni tekmi lahko tudi nasprotniki, vendar vsaj dvomljivih odločitev proti Tolminu je bilo v zadnjem času preveč. Ravno takšne odločitve pa lahko ob izjemni izenačenosti spodnjega dela lestvice v 2.SNL odločijo kateri klubi bodo tudi naslednjo sezono nastopali v tej ligi.

Še enkrat, s tem nočemo podcenjevati dosežkov drugih ekip in iskati izgovorov za lastne slabše predstave, ampak po našem mnenju je bilo sodniških napak v zadnjih treh tekmah odločno preveč, in hočemo pristojne opozoriti, naj se nad tem vsaj zamislijo.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.