Visoka podpora jedrski energiji v Evropskem parlamentu

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Franc Bogovič je kot poročevalec Odbora ITRE v EP v Bruslju v obravnavo predlagal in v avgustu letos tudi pripravil Poročilo o Malih modularnih reaktorjih (Small Modular Reactors – SMR). Prepričan je namreč, da lahko SMR bistveno prispevajo k energetski samozadostnosti v EU in zmanjšajo našo energetsko odvisnost od drugih delov sveta. Poročilo je bilo na odboru ITRE prvič predstavljeno 9. septembra letos in je že od vsega začetka deležno velike pozornosti. Na poročilo je bilo vloženih kar 303 amandmajev, od katerih jih je 99 vložil poslanec Bogovič sam in z njimi še dodatno izboljšal ter razširil poročilo. V nadaljevanju je Bogovič konstruktivno sodeloval z vsemi ostalimi političnimi skupinami in poročevalci ter po pogajanjih in številnih tehničnih in ostalih sestankih uspel uskladiti končno besedilo poročila, ki je bilo deležno podpore vseh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu (EPP; S&D; Renew, ECR in ID).

Pri tem je Bogovič poudaril, “da si je EU postavila zahtevno ambicijo, da do leta 2050 doseže ničelne neto emisije in ta cilj zahteva energetski sistem z zelo nizkimi emisijami ogljika, ki bo temeljil tako na obnovljivi kot tudi na jedrski energiji, dveh hrbtenicah prihodnje mešanice energetskih virov. V EU ima trenutno 12 od 27 držav članic EU na svojem ozemlju jedrske elektrarne, med njimi tudi Slovenija. Poleg tega druge države, kot je npr. Poljska, prvič predlagajo razvoj jedrske energije na svojih ozemljih. Leta 2021 je jedrska energija predstavljala 13,1 % mešanice energetskih virov EU, 25 % vse proizvedene električne energije v EU in kar 50 % nizko-ogljične električne energije. Številne države članice torej vidijo potencial v rešitvah, ki jih ponuja podaljšanje delovanja obstoječih velikih jedrskih elektrarn in gradnja novih, poleg razvoja malih modularnih reaktorjev (SMR)”.

Dodal je še, da je “nujno, da začnemo jedrsko energijo v EU obravnavati enakovredno z ostalimi nizko ogljičnimi viri energije. Jedrska energija in mali ter napredni modularni reaktorji lahko predstavljajo pomemben del rešitve v prehodu v nizko-ogljično družbo. Pri tem bo tehnološka nevtralnost ključna. Mali modularni reaktorji bi lahko postali komercialno uspešen jedrski proizvod do zgodnjih 2030-ih in bi se lahko uporabljali tako za proizvodnjo električne energije, daljinsko ogrevanje, razsoljevanje, procesno toploto za energetsko intenzivne industrije in proizvodnjo vodika. Pri tem ne smemo spregledati tudi globalnega razvoja na tem področju, saj države kot so Rusija, Kitajska, ZDA, Velika Britanija, Indija, Argentina že izjemno veliko vlagajo v te projekte in pilotne študije, zato EU na tem področju nikakor ne bi smela izostati. Veseli me, da so to prepoznali tudi ostali kolegi v EP in to danes z glasovanjem na odboru ITRE tudi potrdili”.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.