Vojaški orientacijski pohod na Reštanj

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Torek, 23.04.2024    Rubrika: PANORAMA Sporočilo

V nič kaj toplem nedeljskem jutru smo se ob deveti uri zjutraj zbrali na parkirišču pred Domom XIV. divizije na Senovem. Ob okrepčilu je prvim informacijam o samem kraju, vodji pohoda, našemu članu Antonu Petroviču, prisluhnilo 52 članov OZSČ Krško.

Vojaško orientacijski pohod smo nadaljevali po označeni smeri na karti. Senovo smo zapustili po trasi bivše železnice in ob bunkerju, ki je bil namenjen skladiščenju razstreliva za potrebe rudnika, prispeli na Ravne. Ogledali smo si razstavljene obnovljene lokomotive in vagone, ki so služili za prevoz premoga do elektrarne in do železnice v Brestanici. Cesta, nato pa lepa gozdna pot sta nas vodili na Reštanj, kjer nam je vodja pohoda odprl vrata strojnice oz. »mašinhausa«. Seznanil nas je z začetki rudarjenja in vplivi rudnika na razvoj samega kraja in okolice ter življenjski standard prebivalcev. Ogledali smo si traso dnevnega  kopa premoga in ostalo bogato muzejsko zbirko.

081 IMG_20240421_140329

Druženje smo nadaljevali s piknikom in športnimi igrami na prostoru pri strojnici oziroma »mašinhausu« na Reštanju. Drago Žveglič nam je skuhal golaž, poskrbel za odličen domač kruh, Branko Geč je spekel čevapčiče. Za vse ostale dobrote smo poskrbeli vsi udeleženci pohoda.

Tekmovali smo v troboju v streljanju z zračno puško, v streljanju z lesenim lokom in v metanju bomb na tarčo. 1. mesto z doseženimi 74. krogi, je osvojil Alojz Kovačič, 2. mesto z doseženimi 67. krogi, je osvojil Branislav Čuk, 3. mesto z doseženimi 66. krogi, je osvojil Marjan Klavžar

Gostitelji Vojaško orientacijskega pohoda na Reštanj so bili Drago in Anica Žveglič, Alojz in Janika Kovačič.

Vir: OZSČ Krško

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.