​Že 17. kostanjeviški dobrodelni praznični koncert in sejem

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 01.12.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija

Zapela sta oba šolska zbora …

V kostanjeviški osnovni šoli Jožeta Gorjupa so na zadnje novembrsko pozno popoldne že 17. leto zapored pripravili dobrodelni praznični sejem in koncert, letos naslovljen »K tebi odpeljem svoje srce«.

V šolski telovadnici, ki so jo za to priložnost preuredili v koncertno dvorano, sta številnemu občinstvu zapela šolski otroški in mladinski pevski zbor pod taktirko Mojce Jevšnik, ki je bila z Metko Povše tudi soavtorica scenarija prireditve, nekateri člani in članice obeh zborov so zapeli tudi kot solisti. Predstavili so se tudi uspešni mladi glasbeniki – učenci in učenke Glasbene šole Krško: Ana Baznik na klarinetu (mentor Peter Gabrič), Gašper Baznik na pozavni (mentor Franci Arh) in Leon Šošter Homan na trobenti (mentor Matjaž Kaučič), vsi trije ob klavirski spremljavi Martina Šušteršiča. Kot poseben glasbeni gost je na oder stopil še znani šentjernejski glasbenik, producent Borut Antončič z umetniškim imenom Bort Ross. V pogovoru z učenko Elin Tomazin je razkril nekaj zanimivosti o svojem ustvarjanju, z njim so zapeli Eva Planinc, Val Štokar, Adam Jordan in Rene Kadunc, skupaj z zboroma pa tudi njegovo novo pesem K tebi odpeljem svoje srce, po kateri so naslovili koncert.

kostanjevica koncert in sejem (10)

… zaigrali uspešni mladi glasbeniki …

Med prazniki je resnica o pomanjkanju še bolj ostra

Ravnateljica kostanjeviške šole Melita Skušek je v nagovoru zbranim ob koncu koncerta dejala, da prav v času prihajajočih praznikov vsako leto ugotavljajo, »da ima decembrski blišč dva obraza: tistega lepega in družabnega, ko je vse v lučkah in veselo, in tistega žalostnega, ki ga ljudje skrivajo in tajijo pred seboj. Prav med prazniki je namreč resnica o pomanjkanju številnih družin še bolj ostra, še bolj živa.« Tradicijo dobrodelnega sejma in koncerta na šoli zato gojijo že 17 let, z izkupičkom pa napolnijo šolski sklad, v katerem zbirajo tudi donacije staršev, podjetij in posameznikov, največ sredstev iz sklada pa porabijo za sofinanciranje šole v naravi in taborov, ekskurzije, predstave pa tudi za plačilo šolskih obrokov, nadstandardne programe in nakup opreme.

kostanjevica koncert in sejem (39)

… in glasbeni gost Bort Ross.

»Otrokom skušamo privzgojiti občutek, da danes potrebuje pomoč nekdo drug, jutri jo bom morda potreboval jaz,« je poudarila. Tako prav nikomur na šoli in v vrtcu ni bilo težko izdelovati novoletnih dekoracij, peči piškotov, plesti adventnih venčkov ali vaditi za glasbeni nastop, je nadaljevala – »vse za to, da vam v zameno za vaš prostovoljni prispevek podarimo čim več prijaznih spominov«. Od ponedeljka dalje bodo dobrodelnost ponovno razširili še na humanitarno akcijo Anina zvezdica, v kateri bodo zbirali hrano za socialno ogrožene družine.

kostanjevica koncert in sejem (53)

Ravnateljica Melita Skušek

Ravnateljica se je zahvalila vsem, ki so sodelovali pri izvedbi sejma in koncerta: staršem, ki so prispevali material, učencem za vztrajnost in potrpežljivost, vsem zaposlenim šole in vrtca za nesebično ustvarjalno vnemo ter prostovoljkam Lidiji, Zlatki, Tatjani, Marjani in Maši. Posebna zahvala je šla organizatorkama sejma Martini Perašin in Mateji Kosovan Arnšek, Mojci Jevšnik za skrben glasbeni izbor, Jožici Pincolič in Ines Sikošek za 100 kilogramov domačih piškotov, Bojani Cvejić Zagorc za scensko postavitev ter Jerneju Strašku za tehnično pomoč. Pri izvedbi koncerta so jim z materialom pomagali tudi v vrtnarstvih Platana in Nečemer ter podjetju Podgorje, seveda ni šlo brez nepogrešljivega Tonija Klemenčiča. Skušek je zaključila z besedami Matere Tereze: “Vse, kar sem v življenju storila, je le kaplja v oceanu, vendar mi je v veliko uteho pomisliti, da bi, če je ne bi prispevala, ocean pogrešal to kapljo.«

kostanjevica koncert in sejem (68)

Pestra ponudba na prazničnem sejmu

Zbrane je nagovoril tudi župan Robert Zagorc, se zahvalil sodelujočim na koncertu, vse pa pozval, naj v prazničnih dneh pomislijo zlasti na starejše, osamljene in bolne.

Po koncertu so občinstvo povabili v stari del šole, kjer so pripravili adventni sejem z bogato ponudbo adventnih venčkov, raznovrstnih prazničnih okraskov, voščilnic in piškotov.

[embedded content]

P. P.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.