Fortnite še korak bližje povratku na telefone iPhone!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Podjetje Apple je ponovno vzpostavilo uporabniški račun podjetja Epic Games.. To bo podjetju Epic Games omogočilo ponujanje igre Fortnite na mobilnih napravah Apple.

Fortnite Battle Royale (znana tudi samo kot Fortnite) je večigralska preživetvena videoigra, ki jo je razvilo podjetje Epic Games. Ta je na voljo za vse uporabnike mobilnih naprav, z izjemo Applovih. Zasluge za to pa gre sporu med podjetjem Epic Games in Apple, ki se je začel že leta 2020. Težava je bila namreč v tem, da Epic Games podjetju Apple ni želelo plačevati 30-odstotne provizije vsakič, ko uporabnik kupi mobilno aplikacijo ali dodatek znotraj nje.

Pri podjetju Epic Games so k zadevi pristopili na način, da so uporabnikom svoje priljubljene igre Fortnite zagotovili 20 odstotni popust pri nakupu znotraj igre, hkrati pa uvedli lasten plačilni sistem, s katerim se plačila izvedejo neposredno. Podjetje Epic Games je s tem kršilo pravila spletne trgovine App Store, posledično pa je bila mobilna različica igre Fortnite iz nje enostavno odstranjena. To se bo na srečo kmalu spremenilo, in sicer za evropske uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Apple.

Igra Fortnite bo namreč ponovno na voljo v evropskem prostoru preko spletne trgovine Apple App Store. Zasluge za to pa gre pripisati Aktu o digitalnih trgih (angleško Digital Markets Act – DMA). Ta namreč zagotavlja, da so na trgu vzpostavljeni bodo enaki konkurenčni pogoji in pravna varnost za podjetja ter zaščitene pravice in interesi evropskih državljanov. Vključno z dostopom do mobilnih iger.

Prvi korak vrnitve priljubljene igre Fortnite na mobilne naprave podjetja Apple je bil storjen pred kratkim. Podjetje Apple je namreč ponovno vzpostavilo uporabniški račun podjetja Epic Games za spletno trgovino App Store. To bo podjetju Epic Games omogočilo ponujanje igre Fortnite in drugi iger tudi v okviru trgovine Apple App Store kot lastne spletne trgovine.

Trenutno še ni znano, kdaj natanko bodo evropski uporabniki lahko dejansko prenesli priljubljeno mobilno igre Fortnite na svoje mobilne naprave Apple. To pa se bo zagotovo zgodilo enkrat marca letos. Apple je namreč napovedal, da bo vse zahteve Akta DMA vključil v prihajajoči mobilnih operacijski sistem iOS 17.4.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.