​Obeležili 100-letnico rojstva Blaženega Lojzeta Grozdeta

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 02.06.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo

Kulturno turistično društvo Primož je pretekli vikend obeležilo spomin na 100-letnico rojstva Lojzeta Grozdeta, ki se je rodil 27. 5. 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču.

Ko je bil Lojze star štiri leta, se je mati poročila h Kovaču na Gornje Impolje, sin Lojze pa je ostal pri teti na Vodalah. Zelo rad je obiskoval mamo na Impoljah, a je šele kot osemletni fantič lahko prišel živet na Impolje, od koder je tudi peš obiskoval osnovno šolo na Studencu. Po štirih letih je odšel na gimnazijo v Ljubljano. Teta Ivanka mu je priskrbela dobrotnike – družino Pogačar, ki je skrbela in spremljala Lojzetovo šolanje. Čas vojne vihre, ki je prinesla grozote slovenskemu narodu, je posegla tudi v Lojzetovo življenje. Za novoletne praznike je želel obiskati družino in se kljub svarilom svojih prijateljev odpravil na pot proti domu. Do ljubljene matere in svojih najdražjih ni prispel, saj se je njegovo življenje  januarja 1943. leta zaključilo na Mirni.

20230526_182321

Prvi postulator za beatifikacijo Lojzeta Grozdeta je bil salezijanski inšpektor Stanislav Hočevar, pred kratkim beograjski nadškof in metropolit, rojen v sosednji župniji Škocjan na Dolenjskem. Dovoljenje za beatifikacijo je bilo izdano 13. junija 2010 na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju.

KTD Primož je s pomočjo Škofije Novo mesto in Občine Sevnica ter posameznih donatorjev razpadajočo Kovačevo hišo leta 2015 obnovilo. V hiši je spominska soba Lojzeta Grozdeta, sama hiša pa predstavlja kulturno dediščino našega kraja.

20230526_184231

V počastitev spomina na Lojzeta Grozdeta smo v petek zvečer pripravili Grozdetov večer z ljudskimi pevci Fantje z Vasi, Ljudskimi pevkami Čebelce, Skupino Klasek Ljudskimi pevci z Račne in recitratorko Ireno Ule, ki je nečakinja Lojzeta Grozdeta. Srečanja se je udeležila tudi še edina živeča polsestra Lojzeta Grozdeta Milka ter ostali nečaki in nečakinje. Pozdravil nas je gospod Levičar kot predstavnik Župnije Studenec-Raka, srečanja sta se udeležila Janez Gril in Igor Luzar iz Škofije Novo mesto, Silvo Vintar, predsednik KS Primož, ter obiskovalci sosednjih vasi. Za Lojzetov blagoslov in priporočilo je zaprosil naš rojak, gospod Alfons Žibert, sedaj župnik v Šmarjeti.

V nedeljo pa so se pohodniki podali na že 8. tradicionalni Pohod po poti Lojzeta Grozdeta, ki poteka od Tržišča do Studenca. Pohoda se je udeležilo malo več kot 50 pohodnikov. Med potjo so za pohodnike z okrepčili poskrbeli domačini, na Impoljah pa jih je pričakal topel obrok in krajši kulturni program. Pohodniki so obljubili, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

Hvala vsem, še posebej Ireni Ule za organizacijo kulturnega dela, vsem nastopajočim, gostom, pohodnikom in obiskovalcem, da negujemo in ohranjamo kulturno dediščino naših prednikov.
 
Brigita Udovč, predsednica KTD Primož

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.