V Wittenbergu odkrili spominski plošči Adamu Bohoriču in Juriju Dalmatinu

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

V Wittenbergu odkrili spominski plošči reformatorjema Bohoriču in Dalmatinu

V Wittenbergu, mestu, kamor sta se spomladi 1583 z veliko nalogo odpravila Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, smo 440 let potem, prav tako spomladi, v petek 17. marca 2023, odkrili spominski plošči, ki ju je občina Lutherstadt Wittenberg namenila Bohoriču in Dalmatinu. Plošči sta umeščeni na pročelje LEUCOREE – nekdanje univerze, ki jo je leta 1548 obiskoval Bohorič kot študent pri profesorju Philipu Melanchthonu.

Dogodka smo se udeležili predstavniki Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, Mestne občine Krško, Kulturnega doma Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, Posavskega muzeja Brežice in SPD PT – podružnice Posavje ter Slovenskega inštituta na Dunaju. Tabli s številko 130 in 131 sta del obsežnega projekta obeležitve prisotnosti, dela in življenja pomembnih ljudi, ki so v različnih obdobjih sooblikovali utrip mesta. Delegacijo iz Posavja je vodila podžupanja Mestne občine Krško Ivanka Černelič Krošelj, v imenu SPD PT pa predsednik Matjaž Gruden, osrednjega organizatorja iz Republike Slovenije pa je predstavljal škof Evangeličanske cerkve v RS mag. Leon Novak.

Fotogalerija (Foto: Boštjan Kolar, Posavski muzej Brežice):

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.