Zaradi vzpostavitve azilnega centra na Obrežju v Brežicah sklic izredne seje

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 01.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija

Azilni center bo najverjetneje vzpostavljen na način, kot je deloval sprejemni center za begunce v Dobovi leta 2015 (foto: arhiv PO)

Vlada je sprejela sklep, da zaradi vsakodnevnih številčnih ilegalnih prehodov državne meje na območju mednarodnega mejnega prehoda Obrežje (poleg tega tudi v Središče ob Dravi) največ za obdobje treh let vzpostavi začasen azilni center za migrante. Ob tem naj bi bil vzpostavljen tudi sprejemno-registracijski center.

V prvi fazi nameravajo za nastanitev azilantov v ograjenem prostoru postaviti po tri šotore in bivalne zabojnike s spremljajočimi sanitarnimi otoki, v drugi in tretji fazi pa še po dva šotora. Naveden vladin sklep je bil tudi razlog, da je brežiški župan Ivan Molan za torek, 5. marca, sklical izredno sejo Občinskega sveta Občine Brežice, na kateri se bodo svetniki opredelili do namere vlade. Kakor je zapisano v obrazložitvi sklica seje, je sklic vezan na »obravnavo in sprejem Stališča do namere Vlade RS o postavitvi začasnega azilnega centra za migrante na področju mejnega prehoda Obrežje in premestitvi registracijskega centra.«

Svetniki naj bi na navedeni izredni seji opravili tudi drugo obravnavo Predloga Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Trgovskega centra Brežice ob Cesti svobode – vzhod.

B. M.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.